Een varende droom

Bewoners: Wim en Anneke, zoon en dochter zijn uit huis

Waar: op de Eem

Soort huis: woonschip

Woonoppervlakte: ca. 160 m2

Bijzonder: op het water, rust & ruimte, interactie met langsvarende boten

woonboot-stuur_web
woonboot-keuken_web
kaart-aan-muur-woonboot_andere_web
woonboot-hoekje_web
woonboot-binnen-1_web_recht

Het gebeurt niet vaak dat je op zo’n bijzonder plekje komt als het huis van Anneke en haar man Wim. Zij hebben een woonschip ‘We droomden al een tijd van wonen op het water in een door ons zelf verbouwd schip.’ De droom kwam uit en het resultaat mag er zijn. Het woonschip is modern, licht en vol speelse hoekjes en leuke, originele details. Ik mocht binnenkijken bij dit unieke woonschip!

‘Wij woonden ons hele leven met plezier in Woudenberg. Drie jaar geleden keken we bij het Amersfoortse Zandfoort aan de Eem om daar ons 25-jarig huwelijksfeest te gaan vieren.

Na dit bezoek mijmerden we nog een beetje na. Wat zou het leuk zijn om hier in Amersfoort aan het water te wonen. Wim ging dezelfde avond op zoek en bleef dit doen. Er kwamen bestaande en nieuwe projecten in het Eemkwartier voorbij. Het voor ons perfecte huis vonden we nog niet.

In mijn hoofd broedde ondertussen wel een plannetje. Wat als we niet aan het water, maar op het water gaan wonen. Het idee was zo bijzonder dat ik het amper durfde te delen. Toen ik dat wel deed was Wim zo mogelijk nog enthousiaster dan ik.' Samen doken ze in een nieuw avontuur.

 

Toevallig was er in de gemeente Amersfoort een ligplaats te koop aan de Eem, ter hoogte van industrieterrein de Isselt. Je kijkt over het water, aan de kade is veel ruimte en je ligt gezellig tussen de andere woonschepen en arken.

De oude sleepboot uit 1929 die op de plek lag kochten ze er bij, maar ze wisten wel dat er een nieuw schip moest komen. Na een speurtocht door het land vonden ze een ‘Kempenaar’. ‘Het schip was geweldig en nog in gebruik toen we het kochten. We mochten zelfs een keer mee varen met lading.

Het moest nog wel een woonschip worden en het was te lang voor onze plek. Een hele spannende verbouwing volgde. Uit het ruim werd onder andere 21 meter gezaagd. Een stuk is nu te zien als roomdivider in onze huiskamer.’

De verbouwing is een mooie reis die Anneke en Wim vastlegden op hun Facebookpagina: Woonschip Robbedoes. Het woonschip is nu voor het grootste deel klaar en het is geworden zoals ze wilden. ‘Het schip heeft verschillende hoekjes en trappetjes.

Sommige delen zijn nieuw. In andere delen van het schip, zoals de stuurhut, herken je duidelijk de originele functie. Overal zie je de ronde vormen die zo kenmerkend zijn voor een schip. De keuken en de huiskamer vormen het hart van het schip. De grote wereldkaart zorgt dat we met bezoekers al snel praten over leuke reizen en mooie landen. En we kunnen ook dromen waar we nog met Robbedoes heen willen varen'.

woonboot-hoekje_web
woonboot-water_web

Overal op het verbouwde schip voel je de liefde voor details. Oude patrijspoortjes kregen een plekje in de deuren. Touwen zie je terug in de keuken. De scheepslampen stralen nu op het nieuwe stucwerk en kisten dienen als salontafels.

Het resultaat mag er absoluut zijn. Anneke en Wim wilden graag dat hun kinderen ook nog gemakkelijk kunnen blijven slapen. Voor hen is ruimte genoeg in de oude bedstedes.

‘We vinden het heerlijk om hier mensen te ontvangen. Misschien dat we ooit ook nog een B&B beginnen. Zo kunnen gasten ook genieten van ons schip en van het mooie Amersfoort dat we vinden bruisen en waar we ons thuis voelen’.

Anneke en Wim: ik denk dat ik meteen boek als het zo ver is!

 

Dit blog is geschreven door Danielle Elings die ook de prachtige foto's maakte. Naast bloggen voor Wonen in regioAmersfoort, heeft ze haar eigen blog kunstigwonen.nl en blogt ze voor Kus uit Amersfoort.

 

Ontmoet ook andere inwoners.

Jouw huis in de spotlights?

Ben je of ken je iemand met een bijzonder huis ? Heb je bijvoorbeeld een loft of (verbouwde) boerderij? Of heb je je huis ingericht met design, kunst of hele andere verzamelingen? Of woon je in de gezelligste buurt? Onze blogger Daniëlle komt graag bij je langs om hier over te praten en foto's te maken! Aanmelden kan via wonenin@amersfoort.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Hoe is het om te wonen in Amersfoort? Wat zijn de leukste evenementen? En waar moet je aan denken bij het huren of kopen van een woning? Schrijf je in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin nieuws over (nieuwbouw)projecten, verhalen van inwoners en wooninspiratie.

nieuwsbrief-wonen