Binnenkijken bij Sam in de binnenstad

Sam woont samen met haar katten in een appartement achter de stadsring van Amersfoort. Ze woont sinds haar derde levensjaar in Amersfoort en is vervolgens nooit meer weggegaan.

Wonen in Amersfoort
Sam heeft een aantal jaar geleden weleens overwogen om in Utrecht of Amsterdam te gaan wonen, maar bleef toch in haar vertrouwde stad Amersfoort. “Ik woon niet op de meest mooie plek die er is, maar wel een hele fijne plek. De locatie van de Zonnehof is voor mij ideaal, want het ligt net buiten de drukte van het centrum. Hiervoor woonde ik in Vathorst en dat vond ik voor mezelf, qua locatie, net wat minder handig. Alles wat ik nodig heb zit nu op loopafstand en daar ben ik ontzettend blij mee. Ik ben er zelfs een stuk minder lui van geworden, want hoewel ik voorheen altijd de auto moest pakken, doe ik nu alles lopend.”

Slaapkamer 1
Voorraadkast Artikel Staand 2

Wat Sam het meest bevalt aan de buurt waar zij woont, is de ruime keuze uit horecagelegenheden. “Er zitten om de hoek van mijn appartement veel horecagelegenheden, die ook nog eens je eten kunnen bezorgen. Je snapt: dat is heel fijn, maar natuurlijk ook een grote verleiding. Ach, ik zie het maar zo: ik kan het nu niet meer maken om bij Thuisbezorgd te bestellen, want als ik mijn straat uit loop, zijn daar alle horecagelegenheden. Nu moet ik het toch echt zelf halen.”

Sam en haar appartement
“Ik denk dat ik mijn appartement op gevoel heb ingericht. Ik heb namelijk veel interieuraccessoires in een impulsieve bui gekocht. En daarom is mijn appartement ook een mengelmoesje van verschillende stijlen. Overal staan planten, liggen boeken en andere ‘frutsels’. De inrichting van mijn appartement is totaal niet doordacht. Ik kom vaak thuis met nieuwe vazen of schilderijen waar ik eigenlijk geen plek voor heb. Dan staat het dagen in een hoek, totdat ik er een geschikte plek voor heb gevonden. Er zijn veel stijlen die mij inspireren, maar ik heb het meest met de jaren ’60 en ’70. Ook houd ik van de natuurlijke stijl, vandaar ook alle planten en bloemen die in mijn appartement staan.

 

Een goed voorbeeld van een impulsieve actie is trouwens de roze bank in mijn woonkamer. “Ik had eerst online een gele bank besteld, met het idee dat ik hem voor een donkergroene muur zou zetten. Maar nadat ik die gele bank had besteld, zag ik op een website ineens allerlei inspiratie foto’s met roze banken. Het inspireerde mij enorm en baalde eerlijk gezegd een beetje dat ik de gele bank al had besteld. Een paar dagen later liep ik bij Loods5 en zag ik een bank die ik heel mooi vond. Ik vroeg me af of die ook in het roze verkrijgbaar was en medewerker vertelde mij dat dat inderdaad mogelijk was. Vervolgens heb ik ter plekke via mijn mobiel de gele bank gecanceld en de roze bank van Loods5 besteld."

Roze Bank
Muur groen

Nog zo’n verhaal heb ik over de muur bij de eettafel. “Toen ik net in mijn appartement kwam wonen, besloot ik om de muur bij mijn eettafel grijs te schilderen. Niet omdat ik nou zo graag een grijze muur wilde, maar vanwege fotografische redenen. Alleen heb ik die fotografische redenen nooit kunnen toepassen, dus zat die grijze kleur voor niks op de muur. Nadat de deadlines van mijn fotografie studie voorbij waren, besloot ik om de grijze muur donkergroen te maken. Ik ben thuis aan de slag gegaan met de gekochte verf en na een uurtje of twee zat de gewenste kleur erop. Tot op heden ben ik er nog ontzettend blij mee!”

Als Sam één ding zou moeten kiezen om te veranderen aan haar appartement, kiest ze voor de vloer. En dan met name in de keuken. “Ik zou dolgraag een zwart/witte tegelvloer in de keuken en een echte houten vloer in de woonkamer willen hebben. Maar gezien het een huurappartement is, heb ik het er niet voor over om daar geld aan uit te geven. Eigenlijk ben ik al heel blij met hoe mijn appartement eruit ziet.”

Favoriete hotspots in Amersfoort
Ondanks dat er een hoop leuke hotspots in Amersfoort te vinden zijn, zijn er toch een aantal waar Sam altijd naar terug gaat. Dit zijn haar favorieten:

  • ’t Ezelsoor – “Het heeft weliswaar niks met interieur of eten te maken, maar het is wel mijn favoriete (tweedehands) boekenwinkel in Amersfoort. Ik ben dol op boeken en gezien ik heel dichtbij ’t Ezelsoor woon, loop ik er geregeld binnen. De sfeer vind ik er heel fijn en ik vind het snuffelen door de boeken ook gewoon heel leuk. Vooral als ik iets onverwachts tegenkom, zoals boeken uit 1895.”
  • Bijzonder Bloemen – “Zoals je al hebt kunnen lezen, houd ik enorm van bloemen en planten. Nu ik in het centrum woon, vind ik het lastig om mooie bloemen te vinden,  dus rij ik daarvoor nog altijd terug naar de winkel Bijzonder Bloemen in Vathorst.”
  • Sweet Sisters – “Ik denk dat de Sweet Sisters onderhand wel een begrip is in Amersfoort. Ze hebben de lekkerste chocolade en bonbons, dus als ik mezelf een keer wil trakteren op iets lekkers, ga ik daar naartoe.”
  • Brood en Zoets – “Ik vind de broodjes en zoetigheden van Brood en Zoets erg lekker en dat is ook de reden dat ik er graag kom.”
  • Lekker Burgerlijk – “Ik was nooit fan van hamburgers, totdat ik naar Lekker Burgerlijk ging. Eens in de zoveel tijd verandert de kaart en heb je weer iets nieuws om te proberen.”

Sam geeft als laatste tip om simpelweg door de stad lopen en vooral niet de kleine straatjes over te slaan. “Na al die jaren dat ik in Amersfoort woon, kom ik nog steeds nieuwe verrassende dingen tegen”.

Deze blog is geschreven door Fleur Smit. De foto's zijn ook door haar gemaakt. Naast bloggen voor Wonen in regio Amersfoort, heeft Fleur haar eigen lifestyle-blog Fleur Sophia.

Ontmoet ook andere inwoners.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

nieuwsbrief-wonen