‘Het gevoel dat je altijd in de natuur bent.’

 

Familie Coenen Leusden-001_slider

Cees Coenen (44) verhuisde vorig jaar met zijn gezin vanuit Haaksbergen terug naar Leusden. Hij geniet volop van zijn oude, vertrouwde omgeving. Daar heeft de tijd overigens niet stil gestaan, constateert de musicus.

 “Er is nu ongelooflijk veel gaande in de regio Amersfoort,” vertelt Cees. “Nieuwe initiatieven als De Nieuwe Stad en het foodfestival Lepeltje Lepeltje zijn een verrijking. Als je een tijdje uit de regio Amersfoort bent weggeweest, kijk je er met een andere blik naar en ga je het hier nog meer waarderen. We kunnen er weer lekker op uit op onze wandelschoenen. De natuur in Twente is mooi, maar die is hier dankzij haar diversiteit nog mooier.”

De familie Coenen heeft voor Leusden als woonplaats gekozen omdat er veel groen aanwezig is, het er rustig wonen is en het dicht bij het centrum van Amersfoort ligt. Vanuit de dorpskern naar het Amersfoortse binnenstadsplein de Hof is het slechts 4,5 kilometer fietsen. “Een kleine afstand. Komend vanuit een groen dorp sta je ineens midden in een Middeleeuwse stad.”

 Fietsen, skeeleren, varen


Cees maakt er gretig gebruik van. Even op de fiets naar de Groenmarkt voor een gaaf concert, een kijkje nemen op de Record Store Day bij platenzaak VelvetMusic op het Havik, ergens een hapje eten: hij doet het graag. “Persoonlijke favorieten? We eten graag bij O Sole Mio, het langstzittende Italiaanse restaurant in Amersfoort en drinken geregeld een kop koffie bij lunchroom Rijdes aan de Gracht. Dat is het eerste wat we deden bij terugkomst.”

In Leusden, in 1999 nog uitgeroepen als winnaar van de Entente Florale als groenste gemeente van Nederland, is het volgens Cees fijn wonen. “De groene opbouw van het dorp geeft het gevoel dat je altijd in de natuur bent. Maar Leusden is ook de overgang naar de Gelderse Vallei en de Utrechtse Heuvelrug. Zelf wonen we bij de Liniedijk, een bijzondere groenstrook die aan de westkant van Leusden langs het Valleikanaal loopt. Vanuit hier is het heerlijk recreëren: op de fiets of skeelers naar Achterveld of Woudenberg, hardlopen langs of varen op het kanaal met onze kinderen Mart (11) en Jurre (7), heerlijk.”

Streek vol diversiteit


Leusden heeft de natuurliefhebber nog veel meer te bieden, weet Cees. “Leusden wordt gekenmerkt door een aantal mooie landhuizen en buitengebieden zoals het vroegere Hotel Den Treek en buitenplaats De Heiligenberg. Ook voor het wandelen in het bos hoef je niet ver weg: het Lockhorsterbos en Den Treek-Henschoten liggen vrijwel tegen Leusden aan. Zou je vanuit Amersfoort een mooie ronde om Leusden willen fietsen, dan kom je achtereenvolgens door de prachtige natuurgebieden De Schammer, de weilanden van de Gelderse Vallei, langs de Schoolsteegse Bosjes en de bossen van Den Treek. Daarna kun je een lekker drankje drinken midden in het historische centrum van Amersfoort of aan de Eemhaven, waar je kunt genieten van de bijzondere gebouwen op het Eemplein en de Nieuwe Stad. De grote diversiteit van de streek maakt het wonen en leven in het midden van het land voor ons heel plezierig.” 

Lees meer verhalen in ons magazine La Vie! Cover Magazine