Een coronacrisis geeft nog geen woningcrisis

De woningmarkt lijkt nog niet geraakt te worden door corona. Cijfers laten zien dat mensen hun woning nog steeds te koop zetten en verkopen, net als voor de coronacrisis. ‘Makelaars merken dat de markt gezonder wordt, stabieler, en dat is goed,’ aldus NVM-voorzitter Onno Hoes. We vroegen makelaars in de regio Amersfoort welke positieve effecten zij zien in deze tijd.

1. Mensen met koop- of verkoopplannen, zetten deze gewoon door

De woningmarkt stroomt wel door. Er zijn landelijk tienduizenden woningbezitters die al een nieuw huis hebben gekocht, zonder het oude te hebben verkocht. En woonwensen verdwijnen ook niet door de coronacrisis. De situatie is wat dat betreft heel anders dan de financiële crisis in 2008, toen de markt op slot ging en de banken omvielen. De meeste aan- en verkopen gaan nu gewoon door. Een heel enkele keer is vanwege corona een contract ontbonden. En een kleine groep mensen lijkt even pas op de plaats te maken. Zij wachten af wat deze crisis met hun inkomen gaat doen. Hoe lang dit gaat duren. Deze groep is echter niet in contact met een makelaar, dus om hoeveel mensen het gaat, is moeilijk te zeggen.

De meeste mensen zetten hun verhuis- of verkoopplannen door. Hooguit zijn ze iets voorzichtiger of nemen ze wat meer tijd. Corien Sträter van Sträter Makelaardij in Soest constateert dat ook. ‘Klanten met verhuisplannen kiezen er nu vaker voor om eerst te verkopen en daarmee het financiële risico te beperken.’

 

2. Kijkers zijn serieuzer geïnteresseerd

Voor kopers en verkopers is dit goed nieuws. ‘Toeristbezichtigingen hebben we nu niet,’ merkt Yolande Egas van CallEgas Makelaardij in Soest. ‘De anderhalve meter afstand bij een bezichtiging leidt soms tot hilarische verkeersagent-achtige situaties en natuurlijk nemen we extra hygiëne-maatregelen, maar alles went. Voor kopers is het goede van deze nieuwe situatie dat er nu eindelijk weleens minder concurrentie is, dus corona kan ook een kans zijn!’ Ook andere makelaars merken dat er ondanks minder bezichtigingen niet minder wordt verkocht. Er zijn bijvoorbeeld 5 gegadigden in plaats van 8 en je verkoopt de woning voor dezelfde prijs als voor de coronacrisis, dan is er nog niets aan de hand.

 

3. De rente is nog altijd zeer laag

De voorwaarden voor het kopen van een huis zijn nog altijd zeer gunstig. Zelfs als de rente een aantal tienden stijgt, is deze nog laag. ‘De recentelijke verhoging heeft geen economische grondslag,’ zegt Hendrik-Jan Rinkel van Succes Makelaars (Leusden). ‘Ik verwacht ook op langere termijn een gunstig klimaat voor wensverhuizers.’ Voor sommigen is het oversluiten van de hypotheek nu logischer dan iets anders kopen. Anderen zullen het gunstige klimaat gebruiken om een stap te zetten.

Iedereen kan bedenken dat kopen een stuk gunstiger is dan huren. Je krijgt een goede prijs voor je woning, samen met de lage rente maakt dit de stap naar een duurder huis mogelijk. Klanten lijken hierin wel iets voorzichtiger. En ook de hypotheekverstrekkers stellen meer vragen in het coronatijdperk. Wie een hypotheek wil afsluiten, krijgt bij de bank te maken met een extra vragenlijst. Daarmee proberen banken in te schatten of de klant door de coronacrisis in de problemen zal komen. Vooral als iemand werkt in een van de getroffen sectoren.

Makelaars noemen dit niet zozeer beperkend, maar realistisch. Het zijn vragen die iedereen zich überhaupt zou moeten stellen, zoals: Als je je baan kwijt raakt, kun je dan nog je hypotheeklasten betalen? Gezien de huidige drukte op de woningmarkt, lijken de meeste mensen niet direct door corona geraakt te worden. Bij Van Hardeveld Makelaardij uit Baarn is het onveranderd druk. ‘Het lijkt of de inhaalslag al plaatsvindt,’ zegt Liesbeth van Hardeveld. ‘We merken niets van verminderd vertrouwen. Zoekers die geen problemen ondervinden van corona, zorgen voor onveranderde drukte op de huizenmarkt. Daarbij is de lage rente zeker gunstig voor kopers.’

 

4. Goede woningen onder de 3 ton zijn snel weg

‘De behoefte aan een huis blijft overeind, mensen moeten simpelweg ergens wonen,’ zegt Jan Huisman, makelaar in Leusden/Woudenberg. Hij heeft zojuist een huis in het Soesterkwartier in Amersfoort aangemeld en binnen een uur hebben zich 30 kijkers gemeld. Voor courante woningen is het onverminderd hectisch. Ook voor nieuwbouwprojecten zijn er weliswaar minder, maar nog altijd teveel aanmeldingen. De krapte op de markt houdt aan, dus er is veel vraag. Daarbij zijn jaren 30-woningen en tweekappers in goede staat extra gewild, dat was altijd al zo. Is het allemaal netjes en strak afgewerkt, dan wordt er fors boven de vraagprijs geboden. De krenten uit de pap lopen het hardst.

 

5. Dit gaat weer over, het vertrouwen zal toenemen.

Dat hangt natuurlijk sterk samen met hoe lang dit gaat duren. En welke economische klap ons nog staat te wachten. Blijft de horeca bijvoorbeeld nog maanden dicht, dan zal dat grote financiële gevolgen hebben voor de betrokkenen. Het beperkt hun mogelijkheden bij hypotheekverstrekkers. Maar er zijn ook branches waar een inhaalslag kan volgen, zoals musea, schoonheidsspecialisten, woonwinkels. Voor hen is deze crisis hopelijk niet meer dan uitstel van inkomsten. Marion Feijen van Bos Makelaardij in Bunschoten-Spakenburg: ‘Mensen zijn een beetje coronamoe. Ook al houden ze de adem even in, ze willen liefst het normale leven weer oppakken. Mijn klanten zijn er rustig onder. Huizenzoekers willen nog steeds graag kopen.

Een mooi appartement in een goede prijsklasse? Dat is morgen weg. Ik merk alleen iets minder reactie op de minder mooie woningen. Het aantal bezichtigingen neemt af, om welke reden dan ook. Taxaties nemen juist toe omdat men de hypotheek wil oversluiten tegen een lagere rente. En ook voor nieuwbouw zie ik nog (te)veel aanmeldingen.

Het woningtekort blijft, dus ik verwacht een inhaalslag door de mensen die nu de adem inhouden. Tenzij veel mensen hun baan kwijtraken, maar dan denk ik: starters blijven er altijd. Er is licht aan het eind van de tunnel.’

 

6. Nieuw aanbod stagneert niet

Bouwprojecten lopen gewoon door, al is het met minder personeel en materiaaltekorten als gevolg van langere levertijden. Dat kan hier en daar vertraging opleveren, maar dat effect valt nog te bezien. Voorlopig ligt de bouw op schema en heeft corona nog geen negatief effect op nieuw woningaanbod. Bovendien gaat de aandacht nu even niet naar stikstofuitstoot, die is laag door de huidige maatregelen.

 

7. Behoefte aan advies van de makelaar

In onzekere tijden is meer behoefte aan advies, zo merken de makelaars. Maak ik wel de juiste keuze, kan ik wel duurder gaan wonen, moet ik eerst verkopen, moet ik als starter 100% financieren, is deze woning een goede investering? Het zijn vragen die leven bij klanten. Doordat er meer online gebeurt en minder bezichtigingen zijn, is er meer rust in het klantencontact. Dat is weliswaar onpersoonlijker op afstand, maar wel efficiënter. De klant heeft meer behoefte aan bevestiging en full service. ‘We zijn geen economen en hebben geen glazen bol. Maar met goed advies kunnen we wel een stuk angst en onrust wegnemen,’ aldus een makelaar uit de regio.

 

8. Meer kansen voor starters

Voor beleggers is het momenteel minder interessant op de woningmarkt, omdat hun rendement ernstig onder druk komt te staan. De wetgeving verandert (box 3) en daar zijn beleggers van op de hoogte. Het rendement lag de afgelopen maanden rond de 4 procent, terwijl aankopen gebaseerd waren op 5,5% rendement. Een aantal makelaars ziet dat beleggers hierop afhaken. Vooral als particulieren bereid bleken meer te betalen. Voor starters zou deze ontwikkeling gunstig kunnen uitpakken. Die hebben daardoor meer kans om er tussen te komen.

 

9. Thuiszitten geeft andere kijk op je huis

Nooit waren we zoveel thuis als in deze intelligente lockdown. Dan ga je anders naar je huis en je woongenot kijken. Opeens ben je de overlast van de bovenburen zat, heb je behoefte aan een eigen werkkamer, je realiseert je hoeveel je nog te klussen hebt, of wilt nu toch echt die tuin. Er worden 10.000 meer echtscheidingen verwacht, als dat blijkt te kloppen, zal het ook merkbaar zijn in de woningmarkt. Voorbij de eerste shock van de coronacrisis gaan mensen weer vooruitkijken. Ze vertalen hun wensen in acties en dat brengt beweging in de markt. Corona geeft duwtjes, in welke richting dan ook.

 

10. Doorstromers pakken door: meer aanbod, flexibele voorwaarden

Het lijkt erop dat doorstromers wakkerder zijn en eerder in actie komen. In plaats van te wachten op nog een stukje prijsverhoging, pakken ze door en zetten hun woning nu te koop. Ze hebben dan wel tijd nodig om een nieuwe woning te vinden. Dat vraagt soms om geduld bij de kopers. Maar als kopers bereid zijn te wachten in ruil voor een reële prijs, is dat doorgaans geen probleem. Dit beeld past bij de trend dat mensen nu iets meer tijd nemen voor hun beslissingen. Ze zijn kritischer en laten zich niet zo leiden door de gekte op de woningmarkt. Zo reageert een makelaar: ‘Mensen hebben meer tijd en nemen meer tijd. Dat het iets langer duurt om de eigen woning kwijt te raken, is niet erg. Het lukt uiteindelijk toch
wel.’