“Kleiner dan Utrecht, maar wel dat echte stadsgevoel”
Met twee kleine kinderen en een derde op komst, werd de woning in Utrecht echt te klein voor het gezin van Antje Kingma (38) en Bas van Straaten (38). Met hun twee kinderen, Elke van vier jaar oud en Daan van twee jaar oud, verhuisden ze onlangs naar de Verhoevenstraat in Amersfoort. En dat bevalt prima. “Amersfoort is kleiner dan Utrecht, maar heeft wel dat echte stadsgevoel”, aldus Antje.
“We wilden graag groter wonen, maar niet weg uit Utrecht”, vertelt Antje. “Helaas is in Utrecht de woningmarkt op dit moment lastig, daarom zijn we buiten de stad op zoek gegaan. In Hilversum en Amersfoort, maar ook in de gemeenten rond Utrecht, zoals Zeist en Bunnik. Tijdens onze zoektocht merkten dat we toch graag in een stad willen wonen. Bas en ik houden allebei van die stadse reuring.”
En daarom is het stel bewust de stad Amersfoort gaan verkennen. Antje: “We hebben uitgebreid rondgelopen, in de binnenstad gegeten en wat gedronken bij Zandfoort aan de Eem. Amersfoort is wel een stuk kleiner dan Utrecht, maar er is ruimte voor creativiteit en er vinden nieuwe ontwikkelingen plaats. Kijk maar naar De Nieuwe Stad in de Eemhaven. Dat vinden we leuk, zo blijf je nieuwe dingen ontdekken.”
Jaren ’30-woning
Tijdens de zoektocht bekeek het gezin veel jaren ’30-woningen in Amersfoort. “We waren niet perse op zoek naar een jaren ’30-huis, maar naar een woning met ruimte om het huis heen en een oprit. Zo’n woning was niet gemakkelijk te vinden. In die zoektocht kwamen er vooral jaren ’30-woningen op ons pad, maar die vonden we vaak toch te krap, of pasten niet in ons budget”, aldus Antje. Maar wanneer de gewenste woning niet te vinden is, waar ga je dan wel naar op zoek?
Antje en Bas schakelden de Amersfoortse aankoopmakelaar Ton Hilhorst van Drenth Makelaars in. “Dat was een gouden greep”, vertelt Antje. “Wij waren niet bekend met Amersfoort en Ton voelde goed aan wat we zochten. Hij adviseerde niet alleen over geschikte woningen, maar ook over een geschikte buurt en omgeving voor ons. Ton kent de lokale woningmarkt goed. Hij heeft onze ogen geopend voor andere mogelijkheden. Hij gaf ons vertrouwen dat onze wensen binnen Amersfoort haalbaar waren en wees ons ook op andere typen woningen. Bijvoorbeeld een jaren ’50-woning met een andere beukmaat. Daarin was meer ruimte en de prijs was lager. Zelf hadden we daar nooit aan gedacht. Zo bracht hij ons op nieuwe ideeën. En via de aankoopmakelaar krijg je een dag eerder de woningen te zien die op de markt komen, dan heb je iets meer de tijd om te kiezen en te beslissen.”
Open Huizen Dag
In de winter lag de zoektocht van het gezin even stil, maar dit voorjaar hebben ze op de Open Huizendag opnieuw diverse woningen bekeken. Het huis aan de Verhoevenstraat is het eerste huis waar Antje en Bas een bod op hebben gedaan. Het huis werd verkocht via een biedingprocedure en dat is voor alle kopers spannend. Antje: “Er waren veel bieders uit Amsterdam en Utrecht en aangezien de markt daar op dit moment overspannen is, is het moeilijk in te schatten hoe hoog mensen bieden. Onze makelaar heeft ons geadviseerd in onze biedingsstrategie, maar heeft de hoogte van het bod door ons laten bepalen. Wat wij het huis waard vonden, hebben we geboden en dat heeft voor ons gelukkig goed uitgepakt.”
De charme van het verleden
Nu woont het gezin in een huis uit 1920, weliswaar zonder oprit, maar met een hele diepe achtertuin. Antje: “Het huis heeft een hele fijne sfeer. Het is een stedelijk straatje met veel diversiteit aan leeftijden en achtergronden van bewoners. Dat voelt stads aan en toch groet iedereen elkaar.”
Het voelt goed
“De eerste zondag dat we hier woonden fietsten we met de kinderen naar de stad. We hadden een ‘het is nu of nooit’ gevoel, is het hier op zondag wel levendig genoeg? Gelukkig was het gezellig in de stad en we hebben samen lekker crêpes gegeten. Het was een goede stap. Zowel de stad, het huis en de buurt bevallen goed. Het moet nog wel echt thuis worden, maar in de basis voelt het goed”, aldus de nieuwe inwoners van Amersfoort.
Antje en Bas zijn bij hun zoektocht naar en aankoop van hun woning begeleid door Drenth Makelaars in Amersfoort.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Hoe is het om te wonen in Amersfoort? Wat zijn de leukste evenementen? En waar moet je aan denken bij het huren of kopen van een woning? Schrijf je in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin nieuws over (nieuwbouw)projecten, verhalen van inwoners en wooninspiratie.
Een greep uit de meer dan 60 NVM-makelaars in de regio
Makelaarschap
Margitte Schoof Makelaardij o.g.
Makelaardij De Parel B.V.
LinQ Makelaardij
Floris de Makelaar
Van Oossanen makelaardij
Herbrink Makelaars o.g. BV
Govaert Makelaardij
Jan Huisman Makelaardij o.z. & Hypotheken
Aankoopmakelaar
Je kunt een makelaar inschakelen om jouw droomhuis voor je te zoeken. Je kunt hem ook inschakelen als adviseur bij het aankopen van een huis.
Met een NVM-aankoopmakelaar heb je een eigen deskundige en iemand die jouw belangen let. Je kunt vrijblijvend een gesprek aanvragen. Vervolgens kun je het aankoopproces van begin tot einde regelen alleen bepaalde delen.
Verkoopmakelaar
Je wilt je huis of woning verkopen? Daar komt heel wat bij kijken. Welke valkuilen zijn er, ben je zelf in staat de onderhandelingen te voeren? Daarom is het handig als je je laat bijstaan door een NVM verkoopmakelaar. Deze bemiddelt en ondersteunt bij de verkoop van jouw huis, komt op voor jouw belangen en zorgt ervoor dat jouw huis voor de beste prijs wordt verkocht.
Taxatie
Een taxatie geeft antwoord op de marktwaarde van jouw woning wanneer je een nieuwe woning koopt of u je hypotheek oversluit. Geldverstrekkende instellingen eisen dat een gecertificeerde taxateur de taxatie doet. Dat kan bij een NVM-taxateur. De taxateur bepaalt de marktwaarde van de woning zoals deze past in de woningmarkt van jouw regio.