De krapte op de woningmarkt houdt aan. De NVM waarschuwt dat hierdoor de prijzen weer sterker gaan stijgen. Daar zijn vooral starters zonder bovengemiddeld salaris de dupe van. Voor hen is het nu al lastig om aan een eigen woning te komen. Ondanks dat de hypotheekrente historisch laag is.
In het afgelopen kwartaal zijn in de regio Amersfoort iets meer woningen te koop gezet dan in die periode vorig jaar (1,1%). Een woningzoekende in de regio Amersfoort heeft gemiddeld 2,5 objecten om uit te kiezen. Dat is nog altijd niet veel en lager dan het landelijk gemiddelde. Landelijk is het aanbod ongeveer gelijk gebleven, aldus de zojuist gepresenteerde kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM.
Nieuwbouw te duur voor starters
Een derde van het aanbod in de regio bestaat uit vrijstaande woningen. Maar starters zoeken vaak juist naar een tussenwoning of hoekwoning. De NVM constateert nog een probleem: er zijn minder nieuwbouwwoningen verkocht als gevolg van de hoge prijzen. ‘Daardoor stokt de doorstroming op de markt en daarmee de verduurzaming van onze gebouwde omgeving,’ aldus NVM-voorzitter Onno Hoes. ‘Want verhuizen betekent vaak verbouwen en daarmee meer duurzaamheid.’
Maar het is de vraag of starters nog budget overhouden voor duurzame aanpassingen. Ook de stikstofmaatregel van de overheid maakt dat bouwprojecten stil komen te liggen. Dat is voor de hele woningmarkt geen gunstige ontwikkeling. Weinig aanbod, dure nieuwbouw en beperkte doorstroom: dat betekent een rem op de verduurzaming van bestaande woningen.
Roep om vastgoedregisseur
Daarom pleit de NVM voor goede woningen met voorzieningen in het hogere segment. Zodat mensen met oudere woningen kunnen doorstromen. Wanneer hun woningen, veelal met energielabel F en G, op de markt komen, creëert dat meer aanbod én de kans om te verduurzamen.
Ook is de NVM voorstander van een regionale ‘vastgoedregisseur’, die moet meedenken over het betaalbaar maken van duurzaam wonen.
Boven de vraagprijs
Het aantal verkochte woningen in de regio Amersfoort ligt in het derde kwartaal vrijwel op hetzelfde niveau (+0,6%) als vorig jaar. Er kwamen 755 woningen op de markt. Daarvan zijn er 419 verkocht, gemiddeld binnen 20 dagen. Nieuwkomers op de markt verkopen doorgaans sneller dan ‘oude’ woningen. De gemiddeld transactieprijs was 357.000 euro, dat is een stijging van 8,2%. Bijna de helft gaat boven de vraagprijs weg.
Dat is ook de ervaring van Henk Riesmeijer (75), die zojuist zijn huis verkocht aan het Kerkpad ZZ in Soest. Binnen drie dagen en ruim boven de vraagprijs. De hoekwoning met vrijstaand kantoor zal straks worden bewoond door een jong gezin, dat eerst een jaar rigoureus gaat verbouwen.
‘Alles is netjes onderhouden, toch ontkom je er niet aan dat het veroudert. Ik heb er bijna dertig jaar met veel genoegen gewoond, maar moest om medische redenen verhuizen,’ vertelt Henk. ‘Mijn allergrootste dank gaat uit naar de dames van Verrips makelaardij, die zich bovengemiddeld voor mij hebben ingespannen! Zij hielpen mij met het zoeken van een appartement, waarschuwden voor de nodige valkuilen en wezen mij op belangrijke zaken die ik te regelen had. Ik voelde ik mij enorm ondersteund in mijn situatie. En hoewel ik er tegenop zag, voelde ik me vanaf dag één thuis in mijn nieuwe appartement, waar alles een stuk praktischer is. Dat vergroot mijn zelfstandigheid en daarmee kwaliteit van leven.’