‘Amersfoort is cool’

Leon Klok (28) en zijn vriendin Nadia Al-Moula (25) waren de lange reisafstanden naar hun werk beu. Het was tijd om het oosten van het land te verlaten, ook al omdat ze verlangden naar het betere stadsleven. Ze vonden het in het hart van Nederland: Amersfoort.

De zon schijnt uitbundig, als Leon op het terras van café de Blauwe Engel op de Hof zijn lippen zet aan een vers getapt biertje. Hij bekijkt het plein in de Amersfoortse binnenstad en knikt goedkeurend. “Ik voel me al helemaal op mijn plek in deze stad. Bijzonder hoe snel zoiets kan gaan. De mensen zijn open, er zijn leuke cafeetjes met livemuziek en het is hier ook nog eens mooi. Ik kan hier gewoon een stuk gaan lopen en dan kom ik vanzelf wat leuks tegen. Of ik maak een praatje met een wildvreemde. Er is overal leven. Daar hou ik van. Waar ik vandaan kom was dat een stuk minder.”

Hij doelt op Epe, waar hij een jaar woonde. En op Vaassen, waar hij geboren en getogen is. Kleinere plaatsen waar het leven rustiger voortkabbelt. “In Amersfoort is het ook rustig wonen, maar op een andere manier. Als je iets wil beleven, dan kan dat hier. Aan de andere kant heb je hier niet de hectiek of chaos van een echt grote stad, zoals Amsterdam. Dat vind ik fijn. Ik zie het zo: Amersfoort heeft de voordelen van een grote stad, maar niet de nadelen.”

Ontmoeten - Leon en Nadia

Centrale uitvalsbasis

Eén van de grootste voordelen is de bereikbaarheid. Vooral daarom keken Leon en Nadia in Amersfoort rond in hun zoektocht naar een nieuwe woonplaats. Nadia was elke dag veel tijd kwijt aan de reis van Epe naar Amsterdam, waar ze werkt als creditcontroller. En Leon kan als softwareontwikkelaar met zijn team door heel Nederland heen gedetacheerd worden. Een centrale uitvalsbasis is dan wel zo handig. “Wat dat betreft is Amersfoort ideaal,” zegt Leon. “Ik werk momenteel in Utrecht en vanaf station Amersfoort vertrekt er elk kwartier wel een trein naar die stad. Ik kijk niet eens hoe laat ze gaan, ik wandel er gewoon heen vanaf onze woning aan de Friesestraat. Op het station hoef ik nooit lang te wachten.”

‘Opa mist Amersfoort’

Leuk detail is dat zijn vader, zijn opa én zijn overgrootopa uit Amersfoort komen. Laatstgenoemde had er samen met zijn vrouw zelfs een café, De Lindeboom aan de Zuidsingel, dat inmiddels niet meer bestaat. “Ik kende de stad dus al wel. Vooral van de verhalen. Mijn opa zegt geregeld dat hij Amersfoort nog altijd mist.”

Het stel woont nu in een huurwoning, maar wil na een jaar verhuizen naar een koophuis. In Amersfoort, uiteraard. “We gaan hier voorlopig niet meer weg. Nadia komt uit Londen, ze was klaar met het platteland en wilde weer in een stad wonen. Met Amersfoort hebben we die gevonden. Ze vertelde laatst nog dat Amersfoort cool is, dat het hier goed voelt. ‘Amersfoort is the most beautiful and local city I have seen’, zei ze. En geloof me, we hebben veel steden bezocht.” Leon wijst naar de overkant. Uit café Miles klinkt livemuziek. “Ik denk dat we daar vanavond gezellig een biertje gaan drinken. Fantastisch dit!”

 

Lees meer verhalen in ons magazine La Vie! Cover Magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *