Maak je eigen stekplek voor plantjes

Geschreven door Femke van Dinther

Heb je een mooie plant in huis en wil je er nog een? Of heeft een vriendin een leuk groen vriendje in huis die bij jou thuis niet zou misstaan? Dan hoef je niet meteen naar het tuincentrum te rennen! Er is een veel leukere oplossing voor: stekken!

Door een plant te stekken vermeerder je de plant, eigenlijk maak je een kloon van het origineel. De manier waarop de plant groeit, bloeit en zelfs de kleur zullen precies hetzelfde zijn. Maar hoe doe je dat in huis? Met een eigen stekplek natuurlijk! Ik heb een compacte stekplek gemaakt voor in de keuken, waar ik zes stekjes kwijt kan. Wil je ook een eigen stekplek voor maar €25,- maken? Ik vertel je hier hoe het moet:

huis-femke_7_web
huis-femke_6_web

Wat heb je nodig?

 • 2 schilderijenplanken van Ikea ‘Mosslanda’ a €4,95 per stuk
 • 3 LED spotjes van Ikea ‘Ledberg’ a €9,99
 • Boor/schroefmachine
 • Schroeven en pluggen bijpassend bij de muur
 • Timer, ik kocht de mijne bij Action, maar kan natuurlijk overal
 • Waterpas
 • Meetlint of liniaal

Stappenplan:

 1. Haal één schilderijplank uit de verpakking. Bevestig op deze plank de LED verlichting zoals aangegeven in de handleiding. Bevestig de LED verlichting aan de kant waar je normaliter je schilderij zou laten leunen. Werk de draadjes netjes weg in één richting met de bijbehorende accessoires.
 2. De plank met de LED verlichting keer je 180 graden om, de lampjes schijnen nu naar beneden toe. Dit is de bovenkant van de stekplek!
 3. Bepaal waar je stekplek komt, zorg dat het in de buurt is van een stopcontact. Houd de plank tegen de muur en bepaal waar je moet boren. Vergeet niet een waterpas te gebruiken.
 4. Doe de pluggen in de boorgaten, plaats de plank er netjes op en schroef ‘m vast.
 5. Neem nu de liniaal of het meetlint en meet vanaf het onderste gedeelte van de bovenste plank 20 cm naar beneden. Zet hier een klein streepje.
 6. Neem nu de volgende schilderijplank uit de verpakking. Hou de plank onder de bovenste plank op de hoogte van het streepje. Er zit nu 20 cm tussen het bovenste gedeelte van de onderste plank met het onderste gedeelte van de bovenste plank.  Geef aan waar je moet boren. Vergeet wederom niet de waterpas te gebruiken.
 7. Doe de pluggen in de boorgaten, plaats de plank er netjes op en schroef ‘m vast.
 8. Nu stel je de timer juist in; plantjes slapen niet, dus de lamp moet ’s nachts aan gaan.
 9. Zet nu de stekjes neer en klaar is de stekplek!
huis-femke_9_web

Meer inspiratie nodig?

Wil je meer leuke wonen tips, weten waar de leukste winkeltjes zijn of verhalen van bewoners lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.