Gaat jouw hart sneller kloppen van geschiedenis, architectuur of bijzondere verhalen? In Amersfoort woon je in een echte monumentenstad! Er zijn er maar liefst 650 die staan te wachten om ontdekt te worden. Rijksmonumenten zijn 50 jaar of ouder en worden beschermd om ze voor toekomstige generaties te bewaren. Het kan uiteenlopen van een urinoir, bioscoop en fontein tot een stadspoort. Fantastisch toch?

Auteur: Audrey Friedel

Belgenmonument (8)Belgenmonument
Het is een behoorlijke klim naar het Belgenmonument op de Amersfoortse Berg. En nu ik er vlak voor sta, kan ik het mij bijna niet voorstellen. In het najaar van 1914 stroomden meer dan een miljoen Belgische vluchtelingen Nederland binnen. De regio Amersfoort ving duizenden Belgische militairen op en bood onderdak en ondersteuning aan vele burgervluchtelingen. Als je je realiseert dat het inwoneraantal van de gemeente Amersfoort destijds schommelde tussen de zes- en zevenduizend, wordt dit monument plotseling erg actueel. Als dank voor de opvang schonk België aan Nederland het Belgenmonument. Het is het opvallendste overblijfsel van de Eerste Wereldoorlog in Nederland en staat symbool voor de Nederlandse gastvrijheid. Omdat het nu honderd jaar geleden is, is het monument gerestaureerd en zeer zeker de moeite waard om te bezoeken!

 

MondriaanhuisMondriaan
Wie weet niet dat de wereldberoemde schilder Mondriaan een geboren Amersfoorter was? Pieter Cornelis Mondriaan werd in 1872 geboren als zoon van een hoofdonderwijzer. Hij woonde tot zijn achtste jaar in Amersfoort aan de Kortegracht 11. Dit is nu het Mondriaanhuis, waar je kunt kennismaken met het leven en werk van de kunstenaar. Slenterend door het Mondriaanhuis en door zijn nagebouwde atelier uit Parijs, waan je je in andere tijden. De tentoonstellingen van kunstenaars die door Mondriaan zijn geïnspireerd laten je weer in het heden belanden. Eén van die kunstenaars is Liu Ye. Zijn werk straalt aan alle kanten Mondriaan uit en als je houdt van realisme en abstract, dan kun je tot 9 oktober in het Mondriaanhuis terecht. Ondanks de abstractie, ontroerden de schilderijen van Liu Ye mij.

 

 

Cold Cases
Breek jij graag jouw brein over bijzonder raadsels? Intrigerend is het skelet van een jonge man die in de zestiende eeuw in het Observantenklooster begraven werd. Ver van zijn vaderland, zo bleek uit onderzoek van zijn botten. Wat deed hij hier in Amersfoort? Ook is bij een archeologische opgraving in Amersfoort het skelet gevonden van een jonge vrouw. Op haar schedel werd een metalen beugel aangetroffen: een oorijzer, dat lang geleden een kapje op haar hoofd stevig op de plaats hield. Wie was dit meisje met het oorijzer? Museum Flehite geeft haar weer een gezicht in de spannende familietentoonstelling Cold Cases Amersfoort. Je kunt de stadsarcheologen in actie zien op Open Monumentendag tijdens archeologisch onderzoek in de binnenstad, op het terrein van voormalige buurttuin De Valkhof. En wie weet wat je die dag aantreft…

Je kunt er een kanon afschieten
Ik zou er graag eens een afschieten: een kanon. En op Open Monumentendag kan het! Nou ja, als je tussen de 8 en 12 jaar bent dan. Bij de kanonniersruimte aan de Kleine Spui zijn exercitielessen en kun je door te schieten met een waterkanon het certificaat hulpkanonnier bemachtigen. Er zijn ook schietdemonstraties met een 18e eeuwse 16 ponder voorlader-kanon. Dat gaat knallen!