‘Mijn woonplaats ontdekken’

Anouk Dibbits (24) trok in haar studententijd van stad naar stad, van land naar land. De avonturier in haar zal nooit helemaal verdwijnen, maar nu ze haar arbeidscarrière is gestart bij de gemeente Barneveld voelt Amersfoort als een logische en fijne woonplaats. “Deze stad lééft.”

Haar roots liggen in het Brabantse stadje Grave, maar zodra Anouk student werd sloeg ze haar vleugels uit. Eerste halte: Middelburg. Daar studeerde ze politicologie, psychologie en recht aan de universiteit en behaalde ze haar bachelor. Volgende stop: Groningen, waar ze begon aan de master ontwikkelingssamenwerking. Om die voort te zetten vertrok ze naar het buitenland. Ze studeerde een half jaar in Dublin en een jaar in Melbourne, waar ze haar scriptie schreef.

Wat je noemt een avontuurlijke studententijd. “Ik heb eruit gehaald wat erin zat,” zegt Anouk lachend. Na de zomer van vorig jaar brak het moment aan om met twee universitaire diploma’s op zak de arbeidsmarkt te verkennen. Dat ging niet zo soepel als gehoopt. Ook op ontwikkelingssamenwerking is bezuinigd, de banen liggen in dat vakgebied bepaald niet voor het oprapen.

Ontmoeten - Dibbits

Jong talent


Anouk, die inmiddels weer in haar ouderlijk huis in Grave woonde, verlegde haar focus en besloot zich breder te oriënteren. “Ik ben geen type dat thuis blijft zitten. Ik moet bezig zijn.” Via sociale media viel haar oog op een traineeship bij de gemeente Barneveld. Ze hapte toe… en werd aangenomen vanwege haar competenties, net als zeven andere jonge talenten. Ze kon begin april beginnen op de afdeling beheer openbare ruimte.

Een uur reizen van Grave naar Barneveld zag Anouk niet zitten, dus ze zocht een woning dichter bij haar nieuwe werkomgeving. Het werd, met behulp van verhuurmakelaar Domica, een knus appartement aan de rand van het centrum van Amersfoort. “Ik kende de stad alleen van naam, kon het nog net aanwijzen op de kaart van Nederland. Amersfoort ligt centraal en de treinverbindingen van en naar de stad zijn goed. Als je zoals ik een kleine plaats als Grave gewend bent is dat een verademing. Vooral omdat mijn vrienden elders in het land wonen. Ze kunnen nu gemakkelijk langskomen. Daarnaast: na twee bezichtigingen leek Amersfoort me wel een stad waar genoeg te beleven is.”

Veel cultuur


En dat blijkt ook zo te zijn, kan ze inmiddels bevestigen. “Deze stad lééft. Er is van alles te doen en ik ben dat volop aan het ontdekken. Ik pak graag een terrasje op één van de stadspleinen en heb al een film gezien in het Lieve Vrouwe Theater. Zo’n filmhuis is echt iets voor mij. Ik hou van cultuur en dan zit je hier wel goed. Wat me opvalt is dat Amersfoort een stad is met veel jonge inwoners. Er hangt daardoor een lekkere sfeer.”

Inmiddels draagt ze zelfs haar steentje bij aan stadspromotie. Elk weekend komen er wel vrienden of familieleden langs en daarmee loopt ze uiteraard even door de historische binnenstad. “Iedereen is onder de indruk van het mooie centrum. Van de grachten en de oude panden. De Amersfoortse cultuurhistorie spreekt mensen aan. Grappig is dat niemand had verwacht dat Amersfoort zo groot zou zijn, maar tegelijkertijd een kleinschalig, fijn karakter heeft. Een goed bewaard geheim dus!”

Lees meer verhalen in ons magazine La Vie! Cover Magazine