‘Barneveld voelt als een dorp’

Barneveld is volop in beweging. Het dorp groeit letterlijk dankzij nieuwbouw, bedrijven vestigen zich er graag en de plaatselijke kerken vernieuwen zich. En ook het imago verandert. Barneveld alleen bekend van de kip en het ei? Vergeet het maar! De gemeente is veel meer dan dat.

In Barneveld kennen ze het beeld dat over hun gemeente bestaat als geen ander. ,,Veel mensen denken bij het horen van de naam Barneveld aan kippen en eieren,” zo stelt de gemeente zelf in de campagne Daarom Barneveld. ,,En terecht… want de pluimveesector is belangrijk voor de economie van Barneveld. Maar Barneveld is méér dan ‘kip en ei’. De gemeente Barneveld vindt het belangrijk dat veel mensen weten dat Barneveld ‘verrassend, vertrouwd en Veluws’ is. En dát verhaal moet worden verteld.”

Laat dat maar aan de inwoners zelf over. Want als je hen over hun woonplaats spreekt, reppen ze over veel meer dan kippen en eieren alleen. ,,Ik ben bang voor kippen,” zegt Harmke Heuver (29) lachend. ,,Voor alle dieren met een snavel, trouwens.”

HarmkeHarmke is de jongste predikant van Barneveld. Sterker nog: toen ze begin 2013 bij de plaatselijke Protestantse gemeente in het ambt werd bevestigd, was ze de jongste dominee van heel Nederland. Haar komst was als een frisse wind: Harmke introduceerde twitterkerkdiensten en dook de regelmatig op een vrijdagmiddag de kroeg in om te praten en te proosten met wie daar zin in had. ,,Kerk in de Kroeg. Dominee in’t café. Rare kwibus in de Gribus. Vanaf morgen zit ik iedere vrijdag vanaf 4 uur in café de Gribus in Barneveld,” zo luidde haar aankondiging op twitter.

Match

Barnevelders moesten even wennen aan haar en zij aan de Barnevelders. Maar het bleek al snel een mooie match. ,,Kenmerkend aan Barneveld vind ik de gemeenschapszin. Er heerst hier een gevoel van: we doen het samen. Vind ik mooi. Uiteindelijk is de mens daar ook voor geschapen. Er zijn heel veel vrijwilligers. Mensen willen wat betekenen. Komt voor een groot deel door de aanwezigheid van diverse kerken. Met de sociale cohesie zit het hier wel snor. Mensen kijken naar elkaar om. Dat heeft Barneveld voor op veel andere plaatsen.”

Harmke, inmiddels ook lid van een lokale volleybalvereniging, komt regelmatig in het centrum van Barneveld. Daar gebeurt het. Cafeetjes, restaurantjes, boetiekjes: het zit er allemaal. ,,Omdat veel daar is gecentreerd, kom je er een hoop andere mensen tegen. Het is echt een trefpunt en er heerst een gemoedelijke dorpssfeer. Dat vind ik fijn. Barneveld is behoorlijk groot, maar het voelt toch als een dorp.”

Hotspot

De gemeente Barneveld ligt in de Gelderse Vallei en op de Veluwe en bestaat uit negen dorpen. Mede dankzij de centrale ligging, de goede bereikbaarheid, de nabijheid van natuur, veel toeristische voorzieningen – de regio Barneveld is een toeristische hotspot – en diverse recreatiemogelijkheden, is het er heerlijk wonen én werken.
Barneveld stoffig? Absoluut niet, zegt voorzitter Rob Beemer (30) van de Jonge Ondernemers Sociëteit Barneveld (JOS) en eigenaar van Incassonet. ,,Ook nieuwkomers uit grotere steden die ik ken zijn positief. Er gebeurt juist veel. Vooral in de zomermaanden leeft het in Barneveld. Hebben we natuurlijk ook te danken aan de toeristische sector die hier groot is. Citymarketing - Barneveld-006
Dan zijn er bijvoorbeeld de Oud Veluwse Markten en vindt ook de Internationale Ballonsiësta plaats, één van de paradepaardjes onder de evenementen waarbij een grote hoeveelheid luchtballonnen opstijgt. Ook fijn: Barneveld is een dorp, maar heeft de faciliteiten van een stad. Citymarketing - Barneveld-004Daarnaast zit je zo in de natuur. Elk weekend komen er duizenden mensen uit grote steden hiernaartoe voor het groen, wij hebben het naast de deur.”

Barneveld verjongt en vernieuwt, constateert Beemer. En dat klopt. Barneveld gaat in alles vooruit. De komende jaren groeit de gemeente van 53.000 inwoners naar 70.000 inwoners. Vooral in de dorpen Barneveld en Voorthuizen worden er nieuwe woningen gebouwd. Daarbij waakt de gemeente ervoor dat het eigen karakter bewaard blijft, zo stelt ze op de website van Daarom Barneveld. ,,Dus geen torenhoge flats, maar wonen in een prettige leefomgeving, in de buurt van rust en ruimte.”

Ook op ondernemersgebied gebeurt er veel. Van oudsher is de pluimveesector in Barneveld groot, ook internationaal gezien. Maar er is meer bedrijvigheid, zo weet Beemer als voorzitter van de club voor jonge ondernemers als geen ander. ,,Maakindustrie en transport zijn twee andere grote branches. En de dienstverlening is groeiende. Dit is een ondernemende regio en er is veel aanwas van jong talent. De gemeente stimuleert dat actief. Daarnaast: het is soepel en overzichtelijk zakendoen in Barneveld. Veel ondernemers kennen elkaar, je verzuipt niet in de massa.”

‘Kliederkerk’

Terug naar predikant Harmke. Ook zij ziet dat Barneveld in voorwaartse richting beweegt. En de kerken blijven niet achter. In haar eigen gemeente organiseren ze ‘De preek van de leek’, waarbij een prominente Barnevelder als spreker optreedt en ‘kliederkerk’, spelenderwijs kerken voor kinderen. Haar termijn als predikant loopt nog wel even door, dus ze verlaat Barneveld voorlopig niet. ,,Ik woon hier met veel plezier.”

Lees meer verhalen in ons magazine La Vie! Cover Magazine