‘Het aankoopproces liep soepeler dan verwacht’

Bart Overbeek (36) en Melissa (32) verhuizen met hun dochtertje van Den Haag naar Amersfoort. Een bewuste keus, niet alleen om midden in het land te wonen, dichter bij familie uit Oost-Nederland, maar ook vanwege de charme van de stad. Het aanbod bleek niet erg groot. Toch verliep het aankoopproces heel soepel. Het eerste bod op een jaren-dertig-woning in het Leusderkwartier was meteen raak. Bart en Melissa zijn meer dan tevreden. ‘Met dank aan onze NVM-makelaar en de verkopers,’ zegt Bart, ‘Die snel wilden schakelen.’

 

Nieuw begin

‘Na zeven jaar met plezier in Den Haag gewoond te hebben, wilden wij graag op fietsafstand wonen van een leuke stad. Dat kon Utrecht of Amersfoort worden, maar die laatste sprak ons het meest aan. Amersfoort is centraler en ook iets betaalbaarder. We houden van de charme van het oude centrum, dat veel sfeer en gezelligheid met zich meebrengt. Daarnaast het groen, de natuur in de omgeving. Het lijkt ons een prettige stad voor kinderen om op te groeien. We werken beiden in Amsterdam, dus bereikbaarheid is ook belangrijk.

 

Met een flink wensenlijstje begonnen we aan onze zoektocht. We wilden groter wonen dan 125 vierkante meter, een tuin, liefst twee-onder-een-kap of een hoekwoning, dichtbij het centrum én met garage. Ik dacht dat lukt ons wel in Amersfoort, maar het bleek nog niet zo makkelijk. In de wijken die ons het meest aanspraken, Leusderkwartier en Vermeerkwartier, stond niet veel te koop. Sommigen waren te duur, anderen te klein. En het werd ons al snel duidelijk dat niet één huis al onze wensen kon vervullen.

 

‘Je moet altijd ergens concessies doen’                         

 

Realistisch advies van makelaar

Met behulp van onze NVM-makelaar Mark Roos van Fundament makelaars in Leusden, maakten we een eerste selectie. Ik appte van alles naar Mark door, hij begreep precies wat wij zochten en gaf dan al aan wat geschikt was. Ik moet toegeven dat hij daar altijd gelijk in had. Als we ergens gingen kijken en hij had er geen goed gevoel over, dan bleek dat te kloppen. Het was een fijn contact, we hebben veel aan de makelaar te danken. Met name het realistische advies dat hij ons steeds gaf. Om te kunnen slagen moet je altijd ergens concessies doen. In ons geval was dat een tussenwoning aan een redelijk drukke weg. Maar verder perfect! Het heeft sfeer, ruimte, een tuin en de ligging is uitstekend.

 

Veel concurrentie

De concurrentie in de prijsklasse waar we zochten, is vrij groot. En de keus niet ruim. Al met al is het ons toch meegevallen hoe het is gelopen. We hebben naast de NVM Open Huizen Dag nog ongeveer tien huizen bekeken. Dit was het eerste huis waar we een bod op deden. Meteen twee uur na bezichtiging. Het was een realistisch bod denk ik. De vraagprijs was aan de hoge kant, maar we hebben niet ver daarboven hoeven gaan. Diezelfde avond kwam er een tegenbod en kwamen we eruit. We troffen gelukkig verkopers die snel konden schakelen. En wij waren flexibel in de overdrachtsdatum. Onze parterrewoning in Den Haag was toen nog niet verkocht. Dus het moest wel onder voorbehoud. Maar we wisten dat ons huis snel zou verkopen en dat gebeurde uiteindelijk ook.

 

Je kunt niet zonder makelaar

Nu zijn we plannen aan het maken voor de verbouwing. Een nieuwe keuken, een tussenmuur eruit, nieuwe vloer, toiletten, nieuwe badkamer. Dat wordt nog een hele klus. Qua budget is dat allemaal ingecalculeerd. We hebben er zin in en zijn Fundament makelaars heel dankbaar. Zonder hen was dit nooit gelukt! Met de huidige krapte op de markt heb je echt iemand nodig die je wensen goed begrijpt en doortastend kan handelen. En een béétje geluk misschien.’