‘Dit is mijn thuis’

 

Bunschoten Spakenburg - Jankees Van Den Berg - Eric Spring in t Veld-002Zeg je Bunschoten-Spakenburg, dan zeg je vis en voetbal. Maar het voormalige vissersdorp is meer dan dat. Er is veel te beleven, de ondernemers-geest is er sterk en de dorpelingen gaan met hun tijd mee. Al zullen ze de historie van Bunschoten-Spakenburg altijd blijven koesteren.

Dagjesmensen kunnen er geen genoeg van krijgen. Die leuke, knusse straatjes, de oude haven met authentieke botters, de geur van gebakken vis, de voetbalgerelateerde plaagstootjes in aanloop naar de lokale derby tussen Spakenburg en IJsselmeervogels… Wie zwicht er niet voor de charme van Bunschoten-Spakenburg?

Niet alleen zij die er een dagje rondstruinen, óók de bewoners zelf kunnen nog altijd genieten van de authenticiteit van het voormalige vissersdorp. Jankees van den Berg (30) woont hier al sinds z’n geboorte en kuiert als het even kan graag door de oude haven, de plek die nog het meest doet herinneren aan de tijd dat het dorp leefde van de visserij. ,,Dat blijft mooi, zeker sinds ze de haven weer in oude stijl hersteld hebben. Het dorp blijft z’n historie koesteren. Daar ben ik blij om.”

Zelf draagt hij daar ook aan bij. Jankees woont met zijn vrouw, twee kinderen, kat en papegaai in een knus huisje dat stamt ui 1910. Het staat aan de Nieuwe Schans, hoewel de naam anders doet vermoeden één van de oudere straatjes in Bunschoten-Spakenburg. Een plek met een ziel dus, zoals eigenlijk het hele dorp dat is.

Fijn wonen

,,Het is fijn wonen hier,” vertelt Jankees, in het dagelijks leven art director en eigenaar van designbureau Mo Stone. ,,Lekker relaxt. De sfeer is gemoedelijk, ons-kent-ons. De mensen zijn er aardig en behulpzaam. Ook naar buitenstaanders. Die kunnen hier prima terecht, óók om te wonen. Ze worden goed geholpen. We staan hier zeker open voor nieuwkomers.”

Het Spuiplein is het sprankelende middelpunt van het dorp, met leuke winkeltjes, gezellige cafeetjes en goede restaurants. Wie hier op zaterdagmiddag voor een wedstrijd van IJsselmeervogels of Spakenburg een visje komt happen op de markt, hoort opgewonden geroezemoes en speldenprikjes over en weer tussen ‘rooie’ en ‘blauwe’ supporters. Dan heb je twee vliegen in één klap: vis en voetbal, misschien wel de twee meest in het oog springende kenmerken van het dorp.

Ook Jankees heeft in de vis gewerkt, net als zijn vrouw. En in de koek, ook een branche waarin de Spakenburgers uitblinken. ,,Door heel Nederland staan mensen uit ons dorp met vis of koek op de markt. Hard werken, verkopen, met mensen omgaan, dat zit in ons bloed.”

Bunschoten Spakenburg-004Voetbalmaf

En voetbalmaf zijn ze in Bunschoten-Spakenburg ook wel een beetje, beaamt Jankees lachend. Als de twee lokale rivalen de degens kruisen, staat het hele dorp op z’n kop. Nergens in Nederland wordt amateurvoetbal zó intens beleefd als hier. ,,Zelf heb ik er niet zoveel mee, maar ik vind het wel cool. Ooit begonnen op twee weilanden en moet je nu eens kijken. Twee stadions naast elkaar. Bizar toch?” En wat is hij zelf, een ‘rooie’ of een ‘blauwe’? ,,Op een blauwe maandag heb ik eens bij IJsselmeervogels gespeeld en ik wil mijn haarkleur niet verloochenen. Een ‘rooie’ dus.”

Inwoners van Bunschoten-Spakenburg staan ook bekend om een groot arbeidsethos en een sterke ondernemersgeest. Oók de jongere generatie. Eric Spring in ’t Veld (31), geboren en getogen in het dorp, runt er nu twee ondernemingen. Met de Pop Music Academy geeft hij praktijkgerichte muzieklessen en samen met zijn vriendin opende hij in 2013 de Escape Room, een levensechte, mysterieuze ontsnappingservaring die uitgegroeid is tot een regelrechte hit.

Kansen zien

Eric, wiens familie oorspronkelijk niet uit het dorp komt: ,,Het is kenmerkend voor Bunschoten-Spakenburg om kansen te zien en er met een enorme drive vol voor te gaan. De dorpsbewoners zijn ambitieus, the sky is the limit. Ik vind dat mooi. Als je er bent opgegroeid, zoals ik, dan krijg je daar zeker wat van mee. Daar ben ik dankbaar voor.”

Het is daarnaast een fijne plek om een bedrijf te vestigen, zo ondervindt Eric. ,,In onze muziekschool hebben we een bar met selfservice. In een grote stad kan dat niet, hier wel. Het voelt gemoedelijk en veilig, net zoals mijn jeugd dat was.”

Bunschoten Spakenburg-006Voor mensen die er alleen willen wonen heeft Bunschoten-Spakenburg ook genoeg te bieden. Wat te denken van het nieuwe project Zuyderzee, dat nog in ontwikkeling is. Wonen tegen de oude dorpskern aan, met een fraai uitzicht over het water van het Eemmeer en een fonkelnieuwe jachthaven. En dan is er ook nog een hippe, levendige boulevard waar je heerlijk kunt recreëren.

Een aanwinst voor het dorp, vindt Jankees. ,,Een mooi voorbeeld van vernieuwing in Bunschoten-Spakenburg, zonder de historie te verloochenen. Ik kijk uit naar de oplevering. Nee, ik hoef hier niet weg. Dit dorp zal altijd mijn thuisbasis blijven.”

 

Lees meer verhalen in ons magazine La Vie! Cover Magazine