Woningaanbod blijft beperkt

Voor woningzoekenden blijft het voelbaar dat er weinig aanbod is. Dat blijkt ook uit de kwartaalcijfers van de NVM voor de regio Eemland, die 11 juli zijn gepresenteerd. Ondanks dat er de afgelopen maanden 790 woningen op de markt kwamen, is het lopende aanbod iets gedaald. Het aantal appartementen en twee-onder-een-kapwoningen dat te koop kwam, is wél toegenomen.
Ten opzichte van vorig jaar stijgen de prijzen in de regio nog steeds. Een groot deel gaat boven de vraagprijs weg.

Het lopende aanbod in de regio daalde met 3%. De verschillen tussen de woningtypes zijn echter groot. Er staan 23% meer appartementen te koop en 12% meer twee-onder-een-kapwoningen. Maar in tussenwoningen en vrijstaande woningen daalde het aanbod met respectievelijk 19,5% en 11%.
Het aanbod blijft dus beperkt en de vraagprijs stijgt nog steeds. De NVM spreekt daarom nog altijd van een krappe woningmarkt in de regio Eemland, waartoe zij Amersfoort, Bunschoten, Leusden, Woudenberg, Hoevelaken, Soest en Klein-Achterveld rekenen.
Twee groepen zijn volgens de NVM vooral de dupe: ouderen die willen verhuizen naar gelijkvloerse woningen en starters die er niet meer tussenkomen vanwege de té hoge prijzen.

Verkopen dalen, prijzen stijgen

In het tweede kwartaal werden in de regio Eemland bijna 6% minder woningen verkocht dan een jaar eerder. Alleen van de hoekwoningen werden er iets meer verkocht. Gemiddeld kost een huis in de regio nu € 371.000. Dat is bijna 8,5% meer dan een jaar eerder. Meer dan 40% is boven de vraagprijs verkocht: gemiddeld werd zo’n 1,5% meer betaald.

Het aantal dagen dat woningen gemiddeld te koop staan in de regio is gelijk gebleven: 82 dagen. Opvallend is dat vrijstaande woningen nu een stuk langer te koop staan vergeleken met vorig jaar deze tijd: 188 dagen, dat is een toename van 45 dagen.

Hier verkoop je sneller

In de regio Eemland verkoopt een woning sneller dan het landelijk gemiddelde. Die ervaring heeft ook Jan Overweg uit Leusden. Binnen 14 dagen was de verkoop van zijn tussenwoning helemaal rond. ‘We hadden in een paar dagen tijd zeven kijkers. Er stonden in dezelfde periode ongeveer vier vergelijkbare huizen te koop in Leusden. Ons huis heeft een aantal pluspunten die denk ik de doorslag hebben gegeven. Het heeft mogelijkheden en veel licht. Is gelegen in een veilige, kindvriendelijke omgeving nabij winkels en scholen. Onze makelaar Reinier Veenendaal van Fundament makelaars is erg enthousiast en eerlijk, dat heeft zeker ook geholpen. Verder denk ik dat jonge gezinnen het fijn vinden als er niet geklust hoeft te worden. Ons huis is wat dat betreft wel af. Dus ik zou andere verkopers adviseren: zorg dat je woning goed is onderhouden, zowel binnen als buiten. Ook hadden wij tijdelijk een opslag gehuurd om wat spullen onder te brengen. Ruimte maken en opruimen, dat is vooral als je kinderen hebt altijd verstandig.’

Markt koelt af

De landelijke ontwikkelingen laten een steeds rustiger beeld zien. In heel Nederland neemt het woningaanbod af, maar minder snel dan voorheen. De woningzoeker krijgt langzaamaan meer keus. Ook zijn er sinds twee jaar eindelijk iets meer woningen verkocht. Vooral in de prijsklasse tussen 300.000 en 750.000 euro. Nieuwbouw blijft daarbij nog achter (-13%), ondanks dat het aanbod ervan toenam. Dat ligt volgens de makelaarsorganisatie aan de té hoge prijzen.
De NVM stelt: ‘Voor de meeste regio’s is de druk op de woningmarkt over zijn dieptepunt heen. De prijzen stijgen nog wel flink (9,2%) maar dat is toch minder dan vorig jaar.’